5 september 2016

Nog een keer zijn te zien tijdens een expositie(tje): de IJsselproducten.

Op de keukentafel van de oude wasserij De IJsselstroom staan tijdens de Open Monumenten Dagen Zutphen zes IJsselproducten. Geen welbekende oude streekproducten als mosterd en gevlochten manden maar speciaal ontworpen nieuwe iconen van de IJsselstreek. Tradities, landschapskenmerken en gebruiken zijn door ontwerpers vertaald in een zestal IJsselproducten. En dat op een nieuwe manier. Laat je meenemen in het verhaal van de rode klei, de bruggen, de boerderijen, het noaberschap, de melk en de kruiden op de dijk. En beoordeel zelf: zijn dit de nieuwe iconen voor de IJsselstreek?

De IJsselproducten zijn stuk voor stuk een must-have voor bezoekers en bewoners van de IJsselstreek. Het tafelkleed Horizont is ter plaatse te koop voor EU 180 (en via de webshop), voor de overige producten ligt een intekenlijst waar bij voldoende interesse de mogelijkheid voor het in productie nemen in zicht komt.

De IJsselstroom op de Vliegendijk 16 in Zutphen is op de Open Monumentendagen natuurlijk ook te bezoeken. In de voormalige wasserij is nog een bijzondere expositie ingericht: Stille Wateren. Openingstijden: zaterdag 10 september van 10-17 uur en zondag 11 september van 11-17 uur.

IJsselproducten in De IJsselstroom
2 september 2015

De IJsselproducten staan van 25 augustus t/m 25 oktober in het Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem tentoongesteld. De expositie is onderdeel van het erfgoedfestival 'Gemaakt in Gelderland'.

Op zondag 6 september houdt het Rozet open huis. Het Arnhemse ontwerpersduo Vorst+Son is dan aanwezig om uitleg te geven over de IJsselproducten en natuurlijk hun eigen 't Noabord. Ook kunnen de bezoekers dan hun eigen Noabord ontwerpen, Vorst+Son helpen daarbij.

Het Erfgoedcentrum Rozet bevindt zich beneden in het gebouw van Rozet aan de Kortestraat 16 in Arnhem. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. Het Rozet is overigens ook een bezoek waard. De grote trappen leiden je via de bibliotheek, kunstuitleen, luisterhoek en bar naar het dakterras vanwaar je onze geliefde IJssel kan zien!

23 februari 2015

Marike Pool, Kunstenlab verkent de markt voor de IJsselproducten. In de loop van maart moet duidelijk zijn wat er mogelijk is. Ondertussen zijn twee producten ('t Naobord en de Horizont BPK.235646) onderdeel van een expositie over streekproducten op het Infocentrum van SBB op Den Nul (Olst-Wijhe). Er is contact met het Rozet in Arnhem over het tentoonstellen van de IJsselproducten in de vitrines van dat fantastisch mooie gebouw.

11 december 2014

We hebben het Kunstenlab in Deventer, recent gevestigd in het dynamische Havenkwartier, gevraagd om de promotie van de IJsselproducten op te pakken. Het is de bedoeling voor de afzonderlijke artikelen een plek te vinden waar ze gepromoot en verkocht kunnen worden. Via winkels, publieke faciliteiten, vvv, (digitale) verkooppunten, promotieorganisaties, etc.

We realiseren ons dat alle artikelen uniek zijn en verschillende 'markten' bedienen. Ook verschillen ze qua productie en oplage.

Van januari tot maart gaan we kijken of de IJsselproducten ook daadwerkelijk de souvenirs, de nieuwe streekproducten kunnen worden.

18 oktober 2014

Bekijk de IJsselproducten op de Dutch Design Week 2014 in de Schellensfabriek Eindhoven.

Van 19 t/m 26 oktober 2014
Elke dag open van 11:00 tot 20:00
Vestdijk 280 Eindhoven

Zie ook: www.ddw.nl

 

19 september 2014

De Melksieraden zijn genomineerd in de categorie ecological design van de D'SIGN Awards.

Breng je stem uit op: http://dsign-magazine.com/nominees/

Tevens een leuk stuk in HP/De Tijd: 
http://www.hpdetijd.nl/2014-09-17/bijzonder-sieraden-gemaakt-van-melk/

19 september 2014

In dit interview vertelt Ramon over zijn werkwijze en zien we ook de IJsselsteentjes.

Klik hier voor de video
(op 16:40 begint het interview en op 19:00 zijn de steentjes te zien)

8 september 2014

De IJsselproducten zijn vanaf 5 september te zien in het Kunstgemaal in Bronkhorst. Zie voor meer informatie: www.hetkunstgemaal.nl

15 juli 2014

IJsselID zal de 6 prototypes van de IJsselproducten tentoonstellen op de Dutch Design Week in Eindhoven van 18 tot 26 oktober 2014. In de Schellensfabriek, een van de tentoonstellingsgebouwen in het centrumgebied, krijgt IJsselID producten ruimte om de unieke producten te laten zien. Dat is de start van een verdere marktverkenning voor de zes prototypes. Meer informatie volgt nog.

26 maart 2014

Op vrijdag 7 maart is de jury bijeen geweest om te komen tot de selectie van een aantal prototypen.
De jury bestond uit

  • Rianne Makkink (studio Makking & Bey)
  • Hellen Abma (kunstenaar)
  • Harry Zwiers (drecteur JVZ ingenieurs)
  • Mieke Conijn (directeur Kunstenlab)

Gerard Hendrix en Julius van der Vaart waren 'toehoorders' namens IJsselID.

De criteria die de jury hanteerde voor de eerste selectie waren: 'vermarktbaarheid', productiemogelijkheid, verbeelding identiteit IJssel, originaliteit en kwaliteit inzending/ontwerp.

De eerste selectie was anoniem, voor zover de presentatie dat toeliet. Daarna is teruggeselecteerd tot uiteindelijk 6 schetsontwerpen die volgens de jury maximaal aan de criteria voldeden.

Geselecteerd zijn:

  • tafellaken met getekende IJsselvallei-objecten
  • tafellaken/kleed met fluviatiele indeling en representatie van de IJsselvallei
  • sieraden gemaakt van caseine
  • Noabord; gekoppelde eetborden
  • IJsselsteentjes; voorwerpen uitgesneden in steen
  • product van IJssellaminaat

Met alle ontwerpers is daarna een (gezamenlijk en afzonderlijk) gesprek geweest om het ontwerp te bespreken en verdere afspraken te maken.